Przy pomocy aparatu Mora Super wykonujemy bezbolesne komputerowe testy alergiczne na ok. 500 alergenów. Testy są bezbolesne i bezinwazyjne (bez nakłuwania i nacinania, co jest bardzo ważne w przypadku dzieci), a wynik jest natychmiastowy.
Na tydzień przed badaniem nie należy przyjmować leków przeciwhistaminowych (jeśli nie będzie tej karencji uczulenie może nie zostać rozpoznane).
Podczas testu alergicznego aparatem Mora wykonuje się pomiary w punktach biologicznie aktywnych. Pacjent trzyma jedną elektrodę w dłoni i opiera stopy na dwóch elektrodach stopowych (elektrody jedynie nazwą przypominają prawdziwe elektrody! Nie mają one żadnego pasma elektrycznego!). Drgania własne pacjenta trafiają do aparatu poprzez kable łączące podobnie jak przy badaniu EKG czy EEG. Tam następnie są analizowane i porównywane z elektronicznie zapisanymi homeopatycznymi próbkami badanych alergenów. Aparat odczytuje natężenie danego alergenu w organizmie i w ten sposób otrzymujemy wynik , dzięki któremu dowiadujemy się czy dana substancja stanowi czynnik zaburzający procesy naszego organizmu. Gdy alergen zostaje zdiagnozowany możemy przystąpić do neutralizacji reakcji alergicznej.
Podczas kilkuminutowego zabiegu do organizmu pacjenta poprzez receptory ręczne i stopowe przekazywane są zinwertowane drgania odczulanych alergenów. Powoduje to stopniowe zanikanie reakcji na te substancje i w końcu całkowite jej ustąpienie. W przypadku alergii pokarmowych niezbędnym elementem leczenia jest dieta eliminująca dany alergen na czas odczulania i siedem dni po ostatniej terapii.
Gabinet dysponuje zapisami elektronicznymi ok. 500 homeopatycznych próbek najpopularniejszych alergenów. Istnieje również możliwość testowania przyniesionych alergenów z otoczenia pacjenta, na które istnieje podejrzenie uczulenia np. leków, kosmetyków, proszków do prania, spożywanych pokarmów, sierść zwierząt, tkanin, farb, lakierów, kurzu domowego.
Poniżej lista wykonywanych w gabinecie testów. Po kliknięciu na nazwę testu pojawi się pełna lista sprawdzanych w teście alergenów (konkretne nazwy produktów pokarmowych lub środków chemicznych).