Kelp to popularna nazwa brunatnych alg morskich.
Algi brunatne Ascophyllum nodosum pochodzą z czystych, głębokich wód oceanicznych. Algi te podobne są do roślin lądowych, ich ciało to tzw. plecha: przytwierdzają się do podłoża, mają niby-łodygę i niby-liście (jak płaszczone wstęgi z pęcherzami powietrznymi). Rosną w głębokich i zimnych wodach oceanów świata, a także na skałach, na osłoniętych skalistych brzegach.
Algi brunatne ((podobnie jak inne algi – spirulina, chlorella, inne morskie glony jadalne) mają niezwykłe zdolności kumulowania w swoim ciele tego, co w morskiej wodzie najcenniejsze. Zawierają składniki mineralne w ilości wielokrotnie większej w porównaniu do roślin lądowych, w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu, w doskonałych zrównoważonych proporcjach. Są źródłem białek, cukrów i tłuszczów, witamin oraz innych składników czynnych. Glony są jadalne i uważane za cenny pokarm dla człowieka, są też wykorzystywane do produkcji np. antybiotyków (chlorella) i do produkcji preparatów kosmetycznych.
Na Wschodzie algi wykorzystywane były jako pożywienie i kosmetyki już setki lat temu. Chińczycy suszyli je i wytwarzali bogaty w składniki odżywcze proszek.
Wartość odżywcza kelpu
Kelp to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera ponad 100 minerałów, mikroelementów, witamin i aminokwasów, które pod względem ilościowym występują w nim w naturalnie zbalansowanej równowadze. Zażywając tabletki kelpu można szybko uzupełnić niedobory, wynikające ze stresu, nieprawidłowej diety, nadmiernego wysiłku fizycznego i intelektualnego czy choroby.
W kelpie występuje aż 50 razy więcej minerałów niż w warzywach. Dlatego kelp i inne glony są bardzo cennym pożywieniem dla wegan i wegetarian oraz osób z anemią i niedoborami substancji odżywczych.
Składniki odżywcze alg brunatnych:
- makro i mikroelementy – badania analityczne wykazały obecność w kelpie wszystkich głównych minerałów oraz pierwiastków śladowych, takich jak: wapń, magnez, sód, potas, siarka, fosfor, jod, miedź, żelazo, cynk, selen, chrom, molibden, lit, krzem, bor, brom, fluor
- witaminy – C, D, E, K, witaminy z grupy B (cały kompleks, łącznie z wit. B12, niacyną – wit. B3), beta-karoten (prowitaminę A)
- aminokwasy egzogenne – wszystkie niezbędne dla człowieka
- fitohormony – betaina, cytokiny, auksyny, gibereliny (pobudzają skórę do regeneracji)
- tłuszcze – także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT – kwasy omega 3, prostaglandyny
- polisacharydy (wielocukry) – alginiany, czyli alginian sodu i kwas alginowy
Alginiany wiążą wodę, tworząc galaretowaty żel, który ma zdolność absorbowania rozmaitych substancji toksycznych z układu pokarmowego (wchłania większość toksyn, także metale ciężkie i promieniotwórcze takie jak: ołów, rtęć, stront). Stwierdzono, że podawanie alginatów przez okres 4 tygodni spowodowało zmniejszenie zawartości strontu radioaktywnego w organizmie aż o 80 %.
Związki te zmniejszają także poziom cholesterolu (wchłaniają go i usuwają), dlatego preparat jest skuteczny w leczeniu otyłości i stwardnienia tętnic.
Dzięki alginianom kelp (i inne wodorosty) pomaga oczyszczać organizm z toksyn, zmniejsza ich przenikanie do krwi i tkanek. Jest polecany w kuracjach odtruwających.
Bardzo istotnym składnikiem kelpu jest jod.
Jod jest niezastąpionym mikroelementem dla człowieka. Jest niezbędny w syntezie hormonów tarczycy, które regulują wzrost i rozwój mózgu i całego ciała, silnie wpływają na metabolizm białek, cukrów i tłuszczów, odpowiadają za utrzymanie temperatury ciała i produkcję energii. Niski poziom tych hormonów wpływa negatywnie na zdolności umysłowe i fizyczne człowieka. Zażywanie kelpu pomaga schudnąć lub utrzymywać wagę ciała na odpowiednim poziomie, uzupełnia jod przy chorobach tarczycy.
Kelp jest bardzo dobrym naturalnym środkiem uzupełniającym ten minerał (większość ludzi na Ziemi jest narażona na jego brak).
Działanie i zastosowanie kelpu
- działanie odżywcze i wzmacniające – szczególnie wykorzystywane u osób z anemią (zawiera łatwo przyswajalne żelazo), osłabionych i niedożywionych, po przebyciu ciężkiej choroby, w chorobach nowotworowych, wyniszczających. Stosowany także w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
- uzupełnia jod – kelp jest środkiem profilaktyczno-leczniczym w schorzeniach spowodowanych niedoborem jodu, w schorzeniach tarczycy, zwiększa produkcję hormonów tarczycy, reguluje poziom tych hormonów , a tym samym wspiera cały układ hormonalny; wspiera prawidłowy rozwój centralnego systemu nerwowego u dzieci i młodzieży, reguluje metabolizm białek, cukrów i tłuszczów oraz procesy wzrostu i rozwoju
- harmonizuje cały układ hormonalny (wydzielania wewnętrznego)
- reguluje przemianę materii, przyspiesza metabolizm , poprawia trawienie – a w związku z tym pomaga schudnąć, przyspiesza spalanie tłuszczów, obniża poziom cholesterolu, bardzo polecany osobom z nadwagą (często mają zwolniony metabolizm)
- wspiera układ immunologiczny (odpornościowy) – dostarcza wielu pierwiastków niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania (m.in. cynku i selenu)
- poprawia stan włosów, skóry, paznokci, zębów i kości
- poprawia stan mięśnia sercowego – dodaje energii, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i dobre ciśnienie krwi, polecany w chorobie niedokrwiennej serca, w stwardnieniu tętnic, miażdżycy (poprawia metabolizm tłuszczów, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, dostarcza pierwiastków antyoksydacyjnych)
- działanie oczyszczające organizm – usuwa z organizmu toksyny, metale ciężkie i promieniotwórcze, wiąże toksyny w układzie pokarmowym, bardzo polecany w kuracjach odtruwających, zwłaszcza dla oczyszczenia i regeneracji wątroby
- działanie odkwaszające – algi są silnie zasadotwórcze! Dlatego alkalizują krew i regulują gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Kelp stanowi idealne uzupełnienie codziennej diety, która dość często przyczynia się do zakwaszenia. Algi powinny stać się naszym codziennym składnikiem diety.
- działanie antydepresyjne – poprawia ogólne samopoczucie, sprawność intelektualną, dodaje energii, zwiększa odporność na stres fizyczny i psychiczny
- poprawia kondycję, dodaje energii, spowalnia procesy starzenia
- poprawie funkcje seksualne
- reguluje pracę jelit – pomaga przy zaparciach, także tych wynikających ze słabych mięśni jelit oraz przy niedoczynności tarczycy (niedoborze hormonów tarczycy)
- dostarcza jodu kobietom w ciąży – jod jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju centralnego układu nerwowego dziecka, kelp należy zażywać pod kontrolą lekarza
W medycynie Wschodu kelp stosuje się od wieków w leczeniu schorzeń układu moczowo-płciowego, w tym gruczołu krokowego i macicy. Medycyna chińska stosuje kelp w leczeniu schorzeń kości i nowotworów, w leczeniu guzów i narośli, torbieli, włókniaków, itp.
Zastosowanie w kosmetyce
Minerały, mikroelementy zawarte w kelpie szybko się wchłaniają i wbudowują w strukturę skóry.
Wystarczy z proszku algowego przygotować maskę lub okłady na ciało, a to już pozwoli na pobudzenie skóry do odnowy, oczyszczenia się z toksyn i przyswajania drogocennych minerałów z alg.
Stosowanie proszku algowego przyspiesza eliminowanie zrogowaciałego, martwego naskórka. Skóra pozostaje miękka, oczyszczona, odżywiona.
Najlepsze efekty uzyskuje się stosując proszek algowy 4 – 6 razy na tydzień.
Ascophyllum Nodosum jest cennym surowcem kosmetycznym o silnych właściwościach regenerujących, nawilżających i oczyszczających.
Przed rozpoczęciem zażywania kelpu i innych glonów warto skonsultować się z lekarzem.
Zalecana dzienna dawka jodu to 150mcg.
Stosowanie wodorostów najlepiej konsultować z lekarzem. Chodzi tu przede wszystkim o zbadanie hormonów tarczycy (poziom hormonów w krwi i USG tarczycy). Duże dawki znajdującego się w nich jodu mogą bowiem pogorszyć stan zdrowia.
Przy wszelkich zaburzeniach wydzielania wewnętrznego (zaburzeniach hormonalnych), uczuleniach, chorobach serca konieczna jest konsultacja lekarza.
W wyniku zażywania tabletek Kelp może dojść do zmiany zabarwienia i wyglądu moczu. Jest to naturalny objaw spowodowany wydalaniem wraz z moczem dużych ilości szkodliwych produktów przemiany materii, oraz toksyn i metali ciężkich usuwanych z organizmu przez kwas alginowy.