Stewia – Słodycz bez cukru i chemii
Stevia rebaudiana – gatunek roślin astrowatych. Pochodzi z Brazylii (Mato Grosso do Sul) i Paragwaju (Amambay, Concepción). Jest uprawiana w wielu rejonach świata.
Zastosowanie.
Roślina o bardzo wysokiej zawartości związków słodzących i z tego względu używana do słodzenia napojów i potraw. Charakteryzuje się bardzo niską kalorycznością w porównaniu do tradycyjnego cukru. Ważnym efektem spożywania stewii jest jej zdolność do obniżania ciśnienia krwi.
Stewia posiada również właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stewiozydy (związki słodzące zawarte w stewii) nie wykazały większego wpływu na układ sercowo-naczyniowy w doświadczeniach na ludziach. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w niektórych procesach fizjologicznych.
W grudniu 2008 dopuszczono ją do sprzedaży na terenie USA.
W listopadzie 2011 glikozydy stewii zostały dopuszczone do stosowania w Unii Europejskiej jako środki słodzące oznaczane na liście dodatków do żywności symbolem E960.
Stewia jest szeroko stosowana w krajach Dalekiego Wschodu – w Japonii od ok. 40 lat.
Stewiozyd zawarty w stevi jest około 300 razy słodszy od normalnego białego cukru, przy czym zawartość stewiozydu w roślinie to ok. 10%. Jest stabilny termicznie do 180 stopni C (czyli nadaje się do pieczenia) i chemicznie w szerokim zakresie pH (do kwaśnych potraw). Nie jest źródłem fenyloalaniny, więc może być stosowany przez chorych na fenyloketonurię.
Ludność Paragwaju używa stewię od wielu stuleci. Zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Nie zaobserwowano dotychczas żadnych negatywnych skutków jej używania. Stewia zawiera witaminy A i C oraz wapń, sód, magnez i cynk. W Ameryce Południowej stosuje się ją w leczeniu cukrzycy. Zażywają ją osoby z cukrzycą typu 2, zgodnie z zaleceniami lekarza w dużych dawkach.
Badania profesora Geuns.
Profesor Jan Geuns z Uniwersytetu w Leuven angażuje się w badania nad zaletami stewii. Stwierdził, że stewię mogą bez obawy używać cukrzycy. Stewia stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, co wspomaga obniżanie poziomu cukru we krwi do normalnego poziomu.
Jak wynika z jego badań, stewia:
- Zwiększa aktywność trzustki
- Poprawia równowagę cukru we krwii
- Poprawia bilans energetyczny
- Zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczu
- Oczyszcza umysł
- Jest korzystna dla ludzi otyłych
- Ma działanie przeciwgrzybiczne
- Działa antybakteryjnie
- Zapobiega próchnicy
- Obniża ciśnienie krwi
- Obniża poziom cholesterolu
Dietetycy
Dietetyk Janet De Young bada zastosowanie stewii. „Miliony konsumentów w Japonii i Brazylii wykorzystuje stewię jako naturalny słodzik. Nawet koncerny międzynarodowe, takie jak Coca-Cola, wykorzystuje ekstrakt ze stewii jako słodzik w swoich produktach. Nie są znane żadne produkty ubocznej jej stosowania. Nawet Indianie Guarani używają jej od wieków. Ponieważ stewia nie zawiera kalorii, wydaje się idealna dla osób z nadwagą. Może również zapobiegać próchnicy. Stewia jest wciąż stosunkowo mało znana wśród dietetyków, ale wydaje się, że jest produktem spożywczym z obiecującym potencjałem terapeutycznym.
Stewia, a poziom cukru we krwi
W zależności od naszej diety, zmienia się poziom cukru w naszej krwi. Jeśli poziom jest wysoki, czujemy się dobrze. Jednak jeżeli poziom cukru jest zbyt niski, objawia się to zmęczeniem. Spożywanie pokarmów z cukrów prostych, powoduje gwałtowny skok poziomu cukru we krwi, co może nas chwilowo ożywiać. Ożywienie znika równie szybko, jak się pojawia i następuje pragnienie większej ilości cukru.
Stewia i otyłość
Stewia nie zawiera kalorii, jest zatem przydatna w leczeniu otyłości oraz kontroli wagi. Wstępne badania wykazują, że stewia hamuje apetyt. Może więc pomagać w ograniczaniu łakomstwa i sprzyjać jedzeniu mniej.
Produkty Stevia doskonale nadają się do użycia w dietach.
Stevia dostępna jest w postaci suszu (suszone całe lub mielone liście), w postaci ekstraktu płynnego, w tabletkach lub proszku.
Źródło:
Więcej informacji:
http://naukadlazdrowia.pl/stewia-w-europie-slodycz-bez-kalorii