Testy
Testy wykonywane w naszym gabinecie
Test na obecność grzybów (25 gatunków)
Przy pomocy aparatu Mora wykrywamy zakażenia grzybami skórnymi (dermatofitami, wywołują grzybice skóry, włosów, paznokci) oraz grzybice narządów wewnętrznych i grzybice ogólnoustrojowe (grzyby Candida i pleśniowe).
Przykładowa lista testów: Testy-Grzybów.pdf
Test na obecność pasożytów (20 gatunków)
Badanie pozwala wykryć obecność różnych gatunków pasożytów, zarówno tych częstszych znanych w Polsce (lamblie, owsiki, glisty, tasiemiec, rzęsistek), jak i tropikalnych (np. motylica tropikalna, przywry, filarie).
Test na obecność bakterii i wirusów
Badanie umożliwia wykrycie ok. 100 drobnoustrojów chorobotwórczych (bakterii i wirusów) oraz wywoływanych przez nie chorób (m.in. gronkowce, paciorkowce).
Przykładowa lista testów: Testy-Bakterii.pdf
Test na boreliozę (Borrelia)
Badanie pomaga wykryć obecność krętka (Borrelia), wywołującego boreliozę. Test ma 80% wykrywalności. Ponadto oferujemy terapię boreliozy za pomocą aparatu MORA.
Test na obciążenie metalami ciężkimi
Badanie pozwala wykryć obciążenie organizmu metalami ciężkimi (rtęć, amalgamat, ołów, kadm, nikiel, chrom, arsen, aluminium, beryl, pallad) oraz alergię na metale.
Test na dysbiozę jelit
Test pozwala określić stan flory jelitowej (jelito cienkie i grube). Dysbioza jelit jest stanem zaburzenia równowagi mikrobiologicznej. Dochodzi wówczas do dysproporcji ilościowych mikroorganizmów naturalnie występujących w jelitach: zmniejszenia ilości bakterii probiotycznych (Acidophilus i Bifidobacterium) i nadmiernego wzrostu ilości bakterii gnilnych i fermentacyjnych oraz grzybów. Stan ten prowadzi do wielu zaburzeń zdrowotnych.
Fizjologicznie środowisko w jelitach jest kwaśne dzięki bakteriom probiotycznym. Przy ich niedoborze pH wzrasta (odczyn zasadowy) co sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych i fermentacyjnych.
Dysbioza pojawia się zwykle po leczeniu antybiotykami, sterydami, doustnymi i wziewnymi oraz przy nadmiernej ilości cukru i białka w diecie.
W teście sprawdza się obecność bakterii gnilnych i fermentacyjnych w jelitach, obecność grzybów Candida, poziom bakterii probiotycznych, nadmiar amoniaku i zasadowe pH w jelitach.
Test na niedobór składników odżywczych, witamin i minerałów
Test pozwala stwierdzić niedobór lub nadmiar aminokwasów, witamin, makro- (magnez, potas, sód, wapń) i mikroelementów (m.in. żelazo, miedź, mangan, selen, cynk).
Test zaburzeń hormonalnych
Test pomaga zdiagnozować zaburzenia pracy gruczołów (niedoczynność lub nadczynność) i wydzielanych przez nie hormonów. Badamy funkcjonowanie takich gruczołów jak: tarczyca, przysadka mózgowa, nadnercza, trzustka, narządy płciowe oraz wydzielanie neuromediatorów (serotoniny, acetylocholiny).
Test narządowy
Test pomaga zdiagnozować zaburzenia pracy różnych narządów: niewydolność, stany zapalne, zmiany degeneracyjne (uszkodzenia). Obejmuje badanie funkcji m.in. serca, płuc, mózgu, tarczycy, jelita cienkiego grubego, nerek, nerwów, oczu, uszu, narządów głowy, narządów płciowych.
Test na obecność toksyn środowiskowych
Test pozwala stwierdzić obciążenie organizmu (kumulację) toksycznymi środkami chemicznymi. Są to mi.in. różnorodne substancje chemiczne spotykane na codzień, pestycydy, rozpuszczalniki, dodatki do żywności, gazy, pyły, spaliny i opary, kurz, sierści zwierząt, środki czystości, chemia domowa, chemia budowlana, włókna naturale i sztuczne, specjalistyczne środki chemiczne.
Test podstawowy na obecność alergii (20 alergenów głównych)
Test pozwala wykryć alergię na podstawowe substancje pokarmowe i inne czynniki najczęściej alergizujące.
20 alergenów podstawowych: białko i żółtko jajka, mleko krowie, gluten pszeniczny, gluten jęczmienny, żyto, pszenica, orkisz, drożdże, histamina, cukier biały, kakao, miód, laktoza, fruktoza, sorbitol, aspartam, glutaminian sodu, amalgamat, lateks.
Testy na obecność alergii:
Test pokarmowy (80 alergenów)
Test obejmuje podstawowe alergeny pokarmowe oraz produkty z takich grup jak: zboża, przetwory mleczne, owoce, substancje słodzące, mięsa, ryby, owoce oleiste (nasiona i orzechy), produkty sojowe, grzyby, warzywa, przyprawy i zioła oraz napoje.
Przykładowa lista testów: Test-Pokarmowy.pdf
Test dodatków spożywczych (60 alergenów)
Test obejmuje różnorodne dodatki do żywności. Należą one do takich grup jak: barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory i stabilizatory, polepszacze smaku, aromaty i inne dodatki.
Przykładowa lista testów: Test-Dodatków-Spożywczych.pdf
Test pyłków (60 alergenów)
Test pozwala stwierdzić alergię na pyłki drzew, kwiatów i traw (łącznie 60 gatunków).
Przykładowa lista testów: Test-Pyłków.pdf
Test wziewny (60 alergenów)
Test pozwala wykryć alergię na częste alergeny wziewne taki jak kurz i roztocza, sierści i naskórki zwierząt, grzyby pleśniowe.
Przykładowa lista testów: Test-Wziewny.pdf
Test środków chemicznych (90 alergenów)
W teście sprawdzamy reakcję na różnorodne środki chemiczne obecne w środowisku. Należą one do takich grup jak: pestycydy, metale ciężkie, toksyny środowiskowe, włókna, rozpuszczalniki, spaliny, fotoalergeny i środki ochrony przeciwsłonecznej, kosmetyki, środki czyszczące i dezynfekcyjne, barwniki włókiennicze.
Test całościowy organizmu – czas trwania 1,5h – 2h
Obejmuje wszystkie dostępne testy.