Wywiad ze specjalistą – Bożeną Schleicher
Wywiad dla PROKOREM (www.ganoderma.pl)
Prokorem: Od jak dawna zajmuje się Pani medycyną naturalną?
Bożena Schleicher: Medycyną naturalną zajmuję się od 25 lat. Zaczęło się od makrobiotyki wg Georga Oshawy, jestem absolwentką Międzynarodowego Instytutu Makrobiotyki w Kiental w Szwajcarii. W Ośrodku Edukacji Makrobiotycznej we Wrocławiu prowadziłam wykłady, kursy gotowania, organizowałam wczasy. Aby się dalej rozwijać – ukończyłam 4 letnie studia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej prowadzone przez nauczycieli Instytutu Avicenny z Francji organizowane w Krakowie. Obecnie łączę w praktyce terapię odkwaszania organizmu wg dr Renate Collier z zasadami makrobiotyki, ziołolecznictwem i medycyny chińskiej, prowadzę autorskie kursy gotowania makrobiotycznego a także organizuję wykłady, wczasy, promuję zdrowy styl życia. Aktualnie kończę 4-letni kurs dla zaawansowanych z chińskiego ziołolecznictwa pod kierunkiem dr Tadeusza Błaszczyka z Hamm – z Niemiec.
P: Czy przyjmuje Pani na konsultacje tylko osoby chore czy również zdrowe?
BS: Pomagam osobie chorej w zrozumieniu przyczyny utraty zdrowia, osobie zdrowej – co robić, żeby jak najdłużej cieszyć się zdrowiem i nie dopuścić do choroby, a także osoby które np. mając chorego członka rodziny – postanawiają zmienić styl życia od zmiany „kuchni” aby zachować zdrowie swoich najbliższych na przyszłość.
P: Jaki wpływ na zdrowie ma wg Pani dieta?
BS: Dieta oznacza porządek w życiu. Jedzenie powinniśmy traktować nie tylko jako źródło przyjemności i uzupełnienia zużytej energii, ale jako czynnik zachowania zdrowia i zapobiegania chorobom przewlekłym i nowotworowym. Pod pojęciem diety rozumiem jednak nie tylko to co mamy na talerzu, ale również styl życia, który prowadzimy, umiejętność radzenia sobie ze stresem i negatywnymi emocjami, właściwy odpoczynek, harmonijne współdziałanie z naszym otoczeniem, przyjazny kontakt z ludźmi.
P: Jakie są główne fundamenty zalecanej przez Panią diety?
BS: Opieram się na produktach pochodzenia naturalnego, całościowych, nie przetworzonych przemysłowo, bez konserwantów, chemicznych dodatków, nie modyfikowanych genetycznie, bioaktywnych (bez mrożonek, konserw, używania mikrofali). Wszystkie podstawowe składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu można znaleźć w pokarmach roślinnych. Nasz „zakład przetwórczy” powinien być w kuchni. Pożywienie całościowe oparte na żywności roślinnej składającej się z pełnych ziaren zbóż, fasolek, grochu, produktów sojowych, glonów morskich, warzyw, owoców, dobrych tłoczonych na zimno olejów, pestek i orzechów, ryb dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, najwyższej jakości i w najbardziej zbilansowanej formie. Chroni przed chorobami przewlekłymi i nowotworowymi.
P: Czy są produkty, których zdecydowanie Pani nie zaleca?
BS: Tak, wszystkie produkty wysoko-przetworzone, nienaturalne, rafinowane np.: margaryny, niskiej jakości oleje a także biała mąka, cukier i sól. Jeżeli to możliwe ograniczmy ilość spożywanego mięsa, które nie jest tak ważne w naszej diecie a może być powodem wielu chorób. Uważam, że powinniśmy całkowicie wyeliminować produkty nabiałowe: mleko, sery i produkty mlekopochodne.
P: Ale mleko jest uważane za źródło białka
BS: Natura genialnie zaprojektowała skład mleka – przynależny jedynie dla niezbędnego rozwoju młodych przedstawicieli danego gatunku – tak aby zapewnić właściwy jego wzrost i zapotrzebowania dietetyczne, stworzyć ochronę immunologiczną. Tylko człowiek jest gatunkiem, który pije mleko matek innego gatunku. Spożywanie mleka krowiego i jego przetworów nie daje żadnych korzyści a jest obarczone ryzykiem wielu chorób i pojawiania się alergii. Kazeina jest praktycznie niestrawna – białko zawarte w mleku wywołuje procesy gnilne w jelitach. Niestrawione fragmenty białek pochodzące z mleka krowiego powodują alergię i mogą uszkodzić błonę śluzową przewodu pokarmowego, układu oddechowego, płuc, stawów które ulegają obrzękom i zapaleniom przyczyniając się do rozwoju astmy i reumatoidalnego zapalenia stawów, przewlekłego zapalenia gardła, oskrzeli, obrzękniętych i powiększonych migdałków, chronicznego kataru. Przekonanie, że mleko wzmacnia kości jest zjawiskiem marketingowo-kulturowym, w wielu krajach świata nabiał jest rzadko spożywany. Spożywanie produktów mlecznych ma wpływ na wszystkie ludzkie narządy. Najczęściej atakowane są piersi, macica, jajniki, prostata, tarczyca, jamy nosowe, przysadka, ślimak ucha oraz śródmózgowie. Wiele współczesnych chorób związanych jest z nadmierną konsumpcją nabiału: upławy, cysty na jajnikach, włókniaki, guzy piersi, alergie, dolegliwości skórne, atopowe zapalenia, astma, katar sienny, artretyzm, reumatyzm, osteoporoza, katarakta, zaćma, jaskra, nowotwory, białaczka, cukrzyca I-go stopnia, choroby krążenia. Nasilająca się częstotliwość tych chorób rośnie wraz z wzrostem spożycia produktów mleczarskich. Nie jest prawdą, że jeżeli nie będziemy pić mleka to zaczną się problemy z zębami lub kośćmi. Rozwiązanie na zapotrzebowanie wapnia możemy znaleźć np. w zielonych warzywach, orzechach, sezamie, maku, płatkach owsianych, owsie.
P: Od 2007 roku stosuje Pani preparaty z grzyba Ganoderma lucidum (Reishi) oferowane przez Prokorem sp. z o.o., jakie ma Pani doświadczenia z tymi produktami?
BS: Z grzybem Ganoderma lucidum nazywanym również Reishi spotkałam się po raz pierwszy wiele lat temu, jeszcze kiedy studiowałam makrobiotykę, ale tylko w produktach oferowanych przez Prokorem znalazłam szczegółową informację o zawartości owocników i zarodników w poszczególnych preparatach a także wiem, że nie ma w nich żadnych dodatków chemicznych. Po kilku latach ich stosowania mogę stwierdzić, że są to bardzo dobre produkty, wysokiej jakości i najczęściej stosuję je u osób osłabionych np. infekcjami górnych dróg oddechowych, u alergików, osób wyczerpanych i zmęczonych. Polecam je również cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów i nowotwory. Ganoderma lucidum wzmacnia i harmonizuje układ odpornościowy, zmniejsza objawy alergii a na całym świecie grzyb jest znany z właściwości antynowotworowych. Poza tym podnosi komfort codziennego życia, poprawia pracę wątroby, jakości snu, dotlenia krew, wzmacnia naszą odporność na stres. Ganoderma jest jednym z najcenniejszych produktów medycyny chińskiej i jest ceniona nie tylko ze względu na właściwości ale również bezpieczeństwo spożycia. Wszystkim przyjmującym preparaty z Ganoderma lucidum zalecam równoczesne przyjmowanie witaminy C.W przypadku dzieci uważam, że podawana dawka powinna być odpowiednio mniejsza. Wszystkim chorym rekomenduję również inne preparaty i zioła ale początkiem powrotu do sił jest zawsze zmiana diety, która stanowi ok. 80% naszego zdrowia.
P: Czy są osoby, którym szczególnie poleca Pani przyjmowanie preparatów z Ganoderma lucidum (Reishi)?
BS: Polecam każdemu kto ma osłabiona odporność, cierpi na nawracające infekcje dróg oddechowych, alergie, cukrzycę, choroby krążenia, choroby układu pokarmowego, chorobę Parkinsona a szczególnie osoby chore na nowotwory powinny się wzmacniać Ganoderma lucidum aby pomóc organizmowi w walce z tą chorobą a także wzmacniać się w trakcie wyniszczającej radio i chemioterapii. Oczywiście każdy organizm i każda choroba są inne, wiele zależy od stopnia zaawansowania choroby, itd. ale przyjmując Reishi, zioła, inne preparaty i zmieniając dietę można wzmocnić swój organizm i zmobilizować go do walki. Przyjmując Reishi z witaminą C, zioła, preparaty zawierające minerały, mikroelementy i probiotyki oraz zmieniając dietę pomagamy organizmowi w powrocie do równowagi. Wzmacniamy układ odpornościowy i zdrowiejemy. Kapsułki oferowane przez Prokorem mają tą zaletę, że można je otworzyć i wysypać zawartość co ułatwia ich przełknięcie przez dzieci, osoby osłabione, bądź mające trudności z przełykaniem. Należy zawsze pamiętać o łączeniu ich z witaminą C.
P: Jaki wpływ na organizm mają preparaty z grzyba Ganoderma lucidum?
BS: Preparaty z grzyba Ganoderma lucidum (Reishi) mają działanie wielokierunkowe m.in. zawierają związki o działaniu immunomodulującym, które ograniczają wpływ stresu na organizm, podnosząc wydolność fizyczną i psychiczną przez dotlenienie. Ganoderma lucidum wzmacnia układ immunologiczny zniszczony radio lub chemioterapią, zmniejsza skutki uboczne tradycyjnych terapii, zwiększa odporność, pobudza wytwarzanie czerwonych krwinek w szpiku kostnym i zwiększa poziom białych ciałek krwi. Zawarty w grzybie Reishi pierwiastek german, powoduje lepszy transport tlenu do komórek, a jak wiadomo komórki nowotworowe tworzą się w środowisku beztlenowym. Lepsze dotlenienie powoduje spalanie komórek nowotworowych – obecność krzemu w Ganoderma lucidum ułatwia komunikację międzykomórkową i pomaga zniszczyć komórki rakowe. W guzach nowotworowych skumulowany jest krzem z całego organizmu do walki z rakiem. Dlatego tak ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości krzemu, mikroelementów, witamin i przeciwutleniaczy, które silnie mobilizują układ odpornościowy do zwalczania komórek nowotworowych i wszelkich patogenów. Ganoderma lucidum nie uzależnia, preparaty można stosować przez długi czas ale aby uniknąć przyzwyczajenia układu odpornościowego do preparatu, po 9 miesiącach przyjmowania kapsułek należy zrobić 2-3 miesięczną przerwę
P: Czy spotkała się Pani z negatywną reakcją organizmu na preparaty z Ganoderma lucidum?
BS: Nie były to reakcje negatywne w sensie zdrowotnym ale reakcje organizmu na zmianę diety i przyjmowanie nowych preparatów. Chwilowe pogorszenie stanu zdrowia i przejściowe stany takie jak zmęczenie, bóle głowy, podwyższona temperatura lub dreszcze, rozwolnienie lub zaparcia, nadmierne oddawanie moczu, wysypki na skórze, silne pocenie się są tzw. Kryzysem uzdrowieńczym, jest to naturalne i chwilowe, jeżeli trwa 1-3 dni. Nie należy się obawiać, taką reakcję nazywam kompleksem immunologicznym – nie należy go tłumić lekami, tylko pozwolić organizmowi w swoim rytmie pozbyć się toksyn, martwych komórek, bakterii, drożdży. Chwilowe pogorszenie stanu zdrowia w medycynie naturalnej oznacza zdrowienie. Kryzysy takie pojawiają się jednak też nie zawsze i nie u każdego, ale wszyscy powinni mieć wiedzę o tym że takie przejściowe reakcje mogą się pojawić i jest to całkowicie naturalne.
P: Czy Pani klienci dzielili się opiniami o przyjmowanych preparatach?
BS: Tak, cały czas jestem w kontakcie z moimi klientami, znam wyniki ich wszystkich badań, widzę poprawę stanu zdrowia, poprawę jakości krwi, prób wątrobowych, itd. Na bieżąco również polecam różne zioła i preparaty, które mogą ich wzmacniać.
P: Wspomniała Pani, że wśród osób, które stosują preparaty z Ganoderma lucidum są osoby przyjmujące chemioterapię. Czy wystąpiły u nich negatywne reakcje związane z przyjmowaniem tego suplementu diety?
BS: Nigdy nie spotkałam się z negatywnymi reakcjami z tego powodu, raczej jest odwrotnie. Osoby przyjmujące kapsułki Reishi lepiej znoszą chemioterapię, nie mają tak intensywnych i dokuczliwych, negatywnych reakcji organizmu jak wymioty, złe samopoczucie, ogólne osłabienie, które często pojawiają się po chemioterapii. Oczywiście należy pamiętać, że każda choroba i każdy organizm są inne ale generalnie widzę, że osoby przyjmujące kapsułki z Ganoderma lucidum (Reishi) lepiej akceptują leczenie chemioterapią.
P: Czy wg Pani istnieją jakiekolowiek przeciwwskazania do stosowania grzyba Ganoderma lucidum/ Reishi?
BS: Nie znam żadnych przypadków kiedy grzyb powodowałby jakieś trwałe, negatywne reakcje nawet u osób chorych czy osłabionych. Nie znam przeciwwskazań natury medycznej. Są indywidualne przypadki kiedy należy się zastanowić nad sposobem podania preparatu, jego wyborem i dawką. Osoby, które mają problem z połykaniem kapsułek, mogą je otworzyć i wysypać proszek i przyjąć po posiłku razem z witaminą C. Podobnie jest u dzieci, które mają problemy z połykaniem kapsułek. Warto się wówczas zastanowić np. nad przyjmowaniem wyciągu olejowego. Jedynym przeciwwskazaniem jest: odstawienie Reishi na 7 dni przed operacją i 7 dni po operacji tak samo przed i po porodzie. Stosowanie grzyba Ganoderma lucidum sprzyja rozszerzeniu tętnic wieńcowych, zwiększeniu przepływu krwi, nieznacznie zmniejsza krzepliwość. W związku z tym bezpieczniej będzie zrobić przerwę przed operacją i porodem.
P: Jaki najdłuższy czas przyjmował preparaty z Ganoderma lucidum Pani klient?
BS: Najdłużej przyjmował 3 lata. Co 9 miesięcy robiliśmy przerwę na 3 miesiące aby organizm za bardzo się nie przyzwyczajał. Cały czas był pod opieką lekarzy, regularnie były robione wszystkie badania. Preparaty z grzyba Ganoderma lucidum nie uzależniają, nie dają skutków ubocznych, są bezpieczne, można je stosować razem z lekami chemicznymi.
P: Czy uważa Pani, że grzyby działają szybciej od parzonych herbat, ziół?
BS: Działają inaczej. Herbata czy zioła, które wypijemy są natychmiast w organizmie, bardzo szybko przenikają do krwi i są transportowane do komórek natomiast preparaty w kapsułkach, które łykamy są przyswajane dopiero z jelita cienkiego i potrzebują trochę więcej czasu aby pojawiły się w organizmie. Jestem daleka od takiego ich porównywania, jedne i drugie są dobre, każde ma inne spektrum działania, zależy jaki efekt chcemy osiągnąć.
P: W ofercie Prokorem sp. z o.o. jest również zielona herbata do parzenia i w kapsułkach. Kiedy wg Pani wskazane jest picie herbaty a kiedy przyjmowanie suplementu diety?
BS: Zawsze zalecam picie zielonej herbaty – jako roztwór doskonale się wchłania i szybko przenika do krwi. Poza tym picie herbaty wysokiej jakości to ogromna przyjemność. Zielona herbata jest wyjątkowo cennym źródłem niezwykle silnych substancji przeciw rakowych – katechin. Niektórzy nie mają jednak czasu na częste lub długotrwałe parzenie albo nie lubią smaku zielonej herbaty, wtedy zdecydowanie polecam stosowanie kapsułek z ekstraktem z zielonej herbaty. Ekstrakt z zielonej herbaty ma również określoną zawartość polifenoli, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm a herbata parzona nie ma takiego oznaczenia. Więc dla zdrowia trzy filiżanki świeżo parzonej zielonej herbaty to łatwy i przyjemny sposób aby dostarczyć organizmowi codzienną dawkę związków przeciwrakowych.
P: Istnieje wiele zaleceń dotyczących parzenia zielonej herbaty, jak wg Pani najlepiej ją przygotować?
BS: Pamiętajmy, że zielona herbata zawiera polifenole, które potrzebują czasu aby się uaktywnić. Herbatę musimy zalać gorącą wodą ale nie świeżo zagotowaną, temperatura wody powinna wynosić ok. 70 stopni, tak abyśmy mogli dotknąć czajniczka i należy ją parzyć przez 10 minut. Po 10 minutach ilość polifenoli jest kilkadziesiąt razy większa niż po 2 minutach parzenia. To ogromna różnica a katechiny mają właściwości przeciwrakowe, hamują angiogenezę komórek nowotworowych. (tworzenie naczyń krwionośnych w zmienionej rakowo komórce). Zapobiegają rozwojowi licznych guzów, zwłaszcza nowotworów skóry, piersi, płuc, przełyku, żołądka i okrężnicy. Oczyszczają i wzmacniają organizm. Jeżeli pijemy zieloną herbatę warto się zaopatrzyć w produkt wysokiej jakości, który zawiera odpowiednią ilość polifenoli.
P: Na rynku jest wiele produktów z zielonej herbaty, które są różnej jakości. Czy warto kupować produkty wysokiej jakości i jak je rozpoznać?
BS: Oczywiście jakość herbaty jest niezwykle ważna i uważam, że najlepsze pochodzą z Chin i Japonii. Zawartość katechin w zielonej herbacie zależy od warunków uprawy, pory zbiorów, składu mieszanki oraz technologii produkcji. Ale pamiętajmy że to nie kolorowe opakowanie decyduje o tym, że mamy do czynienia z herbatą o wysokiej zawartości cząsteczek przeciwrakowych. Niezwykle istotnym czynnikiem wpływającym na zawartość polifenoli jest też czas parzenia herbaty min. 10 minut. W Chinach i Japonii do sztuki parzenia herbaty podchodzi się z wielkim szacunkiem.Herbata dobrej jakości posiada właściwości prozdrowotne więc jej zakup jest inwestycją w siebie. Herbatę w torebkach należy traktować jako coś zastępczego. Zaparzając torebki wypijamy również całą chemię, która została użyta do ich wyprodukowania.
P: Czy zielona herbata musi być gorzka, żeby była zdrowa?
BS: Niekoniecznie, wszystko zależy od gatunku, od kraju w którym rosła, od pory roku, itd. Garbniki, które nadają gorzki smak są biochemicznym związkiem, na który wpływ ma wiele czynników: miejsce zbioru, warunki uprawy, itd. Na rynku mamy wiele gatunków herbaty więc każdy może wybrać taką, która mu najbardziej smakuje.
P: Czy każda osoba może skorzystać z indywidualnej konsultacji u Pani?
BS: Tak, każdy może skorzystać jeżeli jest chętny coś zmienić w swoim życiu. Troska o zdrowie nie może się ograniczać do połknięcia tabletki i czekania na cudowne efekty, ale jest związana ze zdobyciem wiedzy na temat budowy własnego ciała, fizjologii, jedzenia, jakości pożywienia, sposobów jego przygotowywania, pochodzenia żywności…zachęcam zatem do nauki. Jeżeli ktoś jest chętny zrobić coś dla siebie lub swojej rodziny i chce się podjąć tego wysiłku, chętnie dzielę się swoją wiedzą i doświadczeniem, zapraszam również na kursy i moje wczasy. Jeżeli jednak ktoś chce iść na skróty i oczekuje prostych recept ograniczających się do wskazania cudownego preparatu, to ich nie otrzyma.
P: Czy można się z Panią skontaktować za pośrednictwem firmy Prokorem sp. z o.o.?
BS: Tak, można się skontaktować, umówić na indywidualne konsultacje i wówczas ustalam program dla danej osoby. Zapraszam
Bożena Schleicher Absolwentka Międzynarodowego Instytutu Makrobiotycznego w Kiental w Szwajcarii. Współzałożycielka Stowarzyszenia Ośrodka Edukacji Makrobiotycznej we Wrocławiu. Specjalistka w zakresie nauki o żywieniu. Posiada ponad 25 letnie doświadczenie w edukacji zdrowotnej. Prowadzi autorskie kursy gotowania makrobiotycznego, seminaria i wykłady z zakresu zdrowia, zdrowego odżywiania, profilaktyki chorób przewlekłych i nowotworowych, udziela indywidualnych konsultacji dietetycznych i lekcji gotowania, promuje zdrowy styl życia.Ukończyła 4-letnie studia Tradycyjnej Medycyny Chińskiej prowadzone przez nauczycieli z Instytutu Avicenny we Francji. Łączy w praktyce terapię odkwaszania organizmu dr Renate Collier z zasadami makrobiotyki i medycyny chińskiej. Aktualnie kończy 4-letni kurs dla zaawansowanych z TMC i ziołolecznictwa u wybitnego znawcy TCM i ziołolecznictwa dr T. Błaszczyka z Hamm – z Niemiec. Bożena Schleicher była konsultantką dietetyczną dr Andrzeja Kaweckiego w programie „Zdrowe Serce” wg metody dr Deana Ornisha, w programie edukacyjno-rehabilitacyjnym „Malwa” leczenia nowotworów w Ustroniu. Prowadziła wykłady z dietetyki, zasad medycyny chińskiej i ziołolecznictwa w ogólnopolskim programie „Akademia walki z rakiem”. W latach 2005-2008 razem z niemieckimi terapeutami prowadziła turnusy terapeutyczne i edukacyjne dla Niemców goszczonych w ośrodku „Rancho Mustafa” w Bobolinie. Od 2009 roku prowadzi autorskie wczasy edukacyjno-rekreacyjne w tym samym ośrodku.Od 2007 roku współpracuje w Prokorem sp. z o.o., wykorzystuje preparaty oferowane przez firmę a także prowadzi edukację n/t grzyba Ganoderma lucidum i zielonej herbaty.
Wszystkie artykuły prezentowane na stronie www.ganoderma.pl służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia – skonsultuj się z lekarzem.
Grzyb Ganoderma lucidum nie posiada w Polsce statusu lekarstwa i nie może być jako takie traktowany. Nie zaleca się stosowania preparatów z Ganoderma lucidum zamiast przepisanych leków.
Wszystkie artykuły prezentowane na stronie www.ganoderma.pl służą jedynie celom informacyjnym. Zawarte w nich wiadomości nie mogą w żaden sposób zastąpić konsultacji z lekarzem, służyć samodiagnozie lub samoleczeniu. Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące Twojego stanu zdrowia lub sposobu leczenia – skonsultuj się z lekarzem.
Grzyb Ganoderma lucidum nie posiada w Polsce statusu lekarstwa i nie może być jako takie traktowany. Nie zaleca się stosowania preparatów z Ganoderma lucidum zamiast przepisanych leków.