Test dodatków spożywczych – wszystkie sprawdzane alergeny:
Barwniki spożywcze:
E 102 tartrazyna (woda), E 104 żółcień kwasowa (woda), E 110 żółcień pomarańczowa (woda), E 120 koszenila (prawdziwy karmin) (woda), E 122 azorubina (woda), E 123 amarant (woda), E 124 czerwień koszenilowa (A) (woda), E 127 erytrozyna (woda), E 131 błękit patentowy V (woda) , E 132 indygo (woda), E 133 błękit brylantowy, E 142 zieleń brylantowa BS (woda) , E 150 karmel (woda), E 151 czerń brylantowa (woda), E 153 węgiel drzewny medyczny (woda), E 162 buraczany, betanina (woda) , E 171 dwutlenek tytanu (woda) , E 173 aluminium, mieszanka brązów (E 104/124/127/132), mieszanka żółtych barwników (E104/110/124), mieszanka czerwieni (E 124/132)
Konserwanty:
E 200 kwas sorbinowy ,E 202 sorbinian potasowy ,E 210 kwas benzoesowy E 211 benzoesan sodowy, E 212 benzoesan potasowy, E 214 PHB-ester etylowy, E 216 PHB-ester propylenowy, E 218 PHB-ester metylowy, E 220 dwutlenek siarki, E 221 siarczyn sodowy , E 222 wodorosiarczyn sodowy (woda), E 223 dwusiarczyn sodowy, E 224 dwusiarczyn potasowy, E 230 bifenyl, E 231 ortofenylofenol, E 233 tiabendazol, E 236 kwas mrówkowy (woda) , E 239 hexametylenotetramina, E 249 azotyn potasowy, E 250 azotyn sodowy, E 251 azotan sodowy, E 252 azotan potasowy, E 270 kwas mlekowy (woda), E 280 kwas propionowy (woda), E 281 propionian sodowy (nierozcieńczony)
Antyoksydanty:
E 310 galusan propylu, E 311 galusan oktylu, E 312 galusan dodecylu, E 320 butylohydroksyanizol BHA , E 321 butylohydroksytoluen BHT
Emulgatory i stabilizatory:
E 322 D lecytyna, E 322 S lecytyna, E 338 kwas ortofosforowy, E 339 b ortofosforan dwusodowy, E 340 a ortofosforan jednopotasowy, E 340 b ortofosforan dwupotasowy, E 340 c ortofosforan trójpotasowy, E 341 c ortofosforan trójwapniowy, E 406 agar-agar (nierozcieńczony) , E 407 karagen, E 410 mąka z drzewa świętojańskiego (nierozcieńczona) , E 414 guma arabska (nierozcieńczona) , E 420 sorbitol (nierozcieńczony), E 421 mannitol (woda), E 422 gliceryna (nierozcieńczona), E 440 a pektyna, E 450 a dwufosforan trójsodowy, E 450 b trójfosforan pięciosodowy , E 450 c sześciometylofosforan sodowy, E 535 żelazocyjanek sodu, E 536 żelazocyjanek potasowy, E 450 fosforan dwuwęglowodorosodowy
Wzmacniacze (polepszacze) smaku:
E 621 glutaminian sodu, E 622 glutaminian potasu , E 623 glutaminian wapnia, E 627 guanylan sodu, E 640 glicyna (nierozcieńczona) , E 641 leucyna
Aromaty:
ananasowy, bananowy, brzoskwiniowy, owoców Cassis, czereśniowy, migdałowy, jabłkowy, jagodowy, jeżynowy, kawowy, malinowy, kawy Maraschino, miętowy, morelowy, owoce leśne, pistacjowy, pomarańczowy, rumowy, truskawkowy, waniliowy, winogronowy, wiśniowy, gruszki williamki, cytrynowy