Na mikroalgę spirulinę naukowcy zwrócili uwagę w latach 60. ubiegłego wieku. Wykonana wówczas analiza biochemiczna dała niezwykłe rezultaty. Bardzo szybko uznano, że wartości odżywcze algi mogą uczynić z niej pokarm dla niedożywionych i głodujących populacji, a także wzbogacić zubożałą dietę świata cywilizowanego. Pewne jej właściwości mogą z niej również uczynić tarczę ochronną hamującą rozwój wielu chorób naszych czasów.
O wartości tej algi decyduje pełnowartościowe białko (najlepiej przyswajalne białko w przyrodzie), liczne witaminy i związki mineralne.
Spirulina bogata jest również w barwniki roślinne, mające wiele pozytywnych właściwości. Ciemnoniebieski pigment fikocyjanina jest silnym antyoksydantem. Pobudza on również produkcję komórek macierzystych szpiku kostnego i ma zdolność przekraczania bariery krew – mózg mogąc tym samym wspomagać leczenie chorób neurodegeneracyjnych. Fikocyjanina wzmacnia także odporność. Chlorofil oczyszcza organizm usuwając metale ciężkie i działa odżywczo, a karoten jest również silnym antyoksydantem i pobudza system immunologiczny.
Spirulina ma swoje zastosowanie przede wszystkim w: profilaktyce chorób cywilizacyjnych, wzmocnieniu układu odpornościowego, walce z nadwagą i chorobami metabolicznymi.
Składniki odżywcze zawarte w spirulinie:
- białko (ok. 60%, w tym 8 aminokwasów egzogennych i 12 endogennych)
- lipidy
- polisacharydy
- witaminy (p.w. z grupy B oraz C, D i E)
- makro- i mikroelementy (żelazo, fosfor, potas, wapń, cynk, selen, chrom, miedź). Żelazo jest dwukrotnie lepiej przyswajalne niż to pochodzące z warzyw czy mięs, a zawartość fosforu, wapnia i magnezu jest zbliżona do poziomu notowanego w mleku
- barwniki: fikocyjanina, chlorofil, karotenoidy, ksantofileDziałanie:
- ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi
- profilaktyka chorób nowotworowych
- działanie antywirusowe
- wzmocnienie odporności
- zapobieganie i wspomaganie leczenia miażdżycy (obniża zawartość lipoprotein oraz trójglicerydów we krwi, odpowiadających za „zły cholesterol”)
- przyczynia się do spadku masy ciała – przyspiesza spalanie materii i nie dopuszcza do odkładania się tłuszczu
- wzbogaca dietę o wszystkie niezbędne substancje
- wspomaga leczenie chorób neurodegeneracyjnych (choroby Parkinsona, Alzheimera)
- oczyszcza organizm i chroni nerki przed uszkodzeniami wywołanymi przez rtęć i zażywanie leków
- reguluje nadciśnienie tętnicze
- obniża poziom cukru we krwi
- poprawia mikroflorę bakteryjną
Polecana:
- dla osób zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi (nowotwory, miażdżyca, otyłość)
- palących papierosy
- starających się uzupełniać dietę o zdrowe i naturalne substancje odżywcze
- cierpiących na częste infekcje
- borykających się z nadwagą
- dla wegetarian i wegan
- dla osób w średnim wieku i starszych w celu spowolnienia procesów starzenia się oraz zapobiegania chorobom związanym z wiekiem.
Sposób użycia:
Skuteczną dawkę dobiera się indywidualne, najlepiej zacząć od 1-2 tabletek na dobę, popijając dużą ilością ciepłej wody.
Źródło informacji: www.naturgreen.net