Olejek z oregano pochodzi ze specjalnych odmian oregano (Origanum vulgare), rosnących w Hiszpanii. Olejek eteryczny z ziela oregano zawiera w dużych ilościach karwakrol i tymol (do 60%) oraz związki fenolowe. Dzięki tym substancjom wykazuje wybitne właściwości antyseptyczne: przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze oraz przeciwzapalne, rozkurczające i antyoksydacyjne.
Oregano jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków, skutecznie hamuje rozwój wielu gatunków bakterii (m.in. Helicobacter pylori, bakterii odpowiedzialnej za większość wrzodów dwunastnicy i żołądka). W badaniach również wskazuje się na silne działanie przeciwpasożytnicze. Stwierdzono, że oregano powoduje poważne i śmiertelne uszkodzenia struktur pasożytów (jest szczególnie skuteczny wobec Giardia lamblia).
W różnych badaniach wykazano, że oregano jest silnym środkiem przeciwgrzybiczym, działa zabójczo na drożdżaka Candida albicans. Dobrze jest stosować go razem z kwasem kaprylowym (kapronowym).
Olejek z oregano wspaniale oczyszcza z drobnoustrojów cały układ pokarmowy oraz oddechowy (gardło, krtań, oskrzela). Działa także rozkurczająco na drogi oddechowe czy przewód pokarmowy. Szczególnie wskazany jest przy zaburzonej florze bakteryjnej jelit. Nie wpływa negatywnie na poziom organizmów probiotycznych w jelitach, dzięki czemu jest idealnym środkiem w programie przeciwgrzybiczym.
Ważne są właściwości antyoksydacyjne oregano, odpowiedzialne są za nie: tymol, kwas rozmarynowy i flawonoidy. To działanie jest dużo silniejsze niż wielu znanych ziół bądź owoców.