Kwas kaprylowy (NOW, Swanson)
Kwas kaprylowy to naturalny kwas tłuszczowy, występujący w tłuszczach roślinnych (m.in. olej kokosowy i olej palmowy) oraz zwierzęcych (tłuszcz zapasowy kóz i owiec). Wykorzystywany jest szeroko w różnych dziedzinach (przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny, spożywczy). Szczególne znaczenie ma jednak w ziołolecznictwie.
Kwas kaprylowy to fantastyczny środek regulujący stan flory jelitowej. Wykazuje bardzo silne działanie przeciwgrzybicze w całym układzie pokarmowym, dlatego jest niezawodnym narzędziem do walki z drożdżycą wywołaną przez różne gatunki Candida. Kwas ten przywiera do ścianek grzybni drożdżaków, powodując jej rozpad. Ponadto działa przeciwbakteryjnie, eliminując bakterie chorobotwórcze, nie hamując przy tym rozwoju bakterii „pozytywnych”, tworzących zdrową fizjologiczną mikroflorę. W ten sposób kwas kaprylowy oczyszcza cały przewód pokarmowy z drobnoustrojów patogennych, przywraca równowagę mikroorganizmów w jelicie grubym.
Kwas kaprylowy jest szczególnie polecany na różnego rodzaju grzybice – zwłaszcza w obrębie układu pokarmowego. Może być stosowany również przy wszelkich grzybicach skóry i błon śluzowych.
Preparat ma także działanie przeciwzapalne i przeciwbiegunkowe. Skutecznie pomaga w chorobach zapalnych jelit (likwidacja stanów zapalnych, regeneracja nabłonka) i zaburzeniach wchłaniania.