Dietetyka TMC oparta jest na podstawowych założeniach medycyny chińskiej obejmujących teorię przeciwieństw YIN – YANG, teorię 5 żywiołów (5 elementów, 5 przemian) oraz dobowy cykl obiegu energii (tzw. „zegar narządów”).
Wszystkie narządy i części ciała człowieka mają swoją specyficzną energetykę – poziom energii, sposoby przekształcania i przekazywania energii dalej. Podobnie produkty spożywcze i zioła posiadają własną naturę energetyczną – smak (np. słodki, kwaśny, gorzki) i termikę (gorący/zimny), miejsce (np. serce, nerki, wątroba) i kierunek działania (otwierający, ściągający w dół, unoszący w górę, skupiający do wewnątrz). Na podstawie tych właściwości można określić, które produkty i w jakiej postaci (na ciepło czy na zimno) są wskazane dla danej osoby w danym momencie.
Dieta jest podstawowym i dostępnym dla wszystkich sposobem przywracania równowagi ciała i umysłu. Dobrze dobrana i właściwie zastosowana dieta ma silne działanie terapeutyczne. Poprzez dodanie do diety pewnych produktów, wykluczenie lub zmniejszenie ilości innych oraz odpowiednie dla danej osoby przyrządzanie posiłków możemy uzyskać efekt wzmacniający i odżywczy, bądź eliminujący, oczyszczający, odchudzający, ogrzewający lub ochładzający.
Bardzo ważnym aspektem diety jest wykluczenie na jakiś czas produktów powodujących nietolerancje pokarmowe, silnie obciążających układ pokarmowy i układ immunologiczny (odpornościowy). To pozwala na zdecydowanie silniejsze oddziaływanie terapeutyczne diety.
Obserwowania rzeczywistych potrzeb swojego organizmu można się nauczyć poprzez codzienną praktykę, popartą podstawową wiedzą z zakresu medycyny chińskiej. Jeśli dodamy do tego informacje o działaniu energetycznym pokarmów (na ten temat jest wiele dostępnych książek o gotowaniu wg 5 przemian) możemy sami dobierać dla siebie właściwe produkty i sposoby przygotowania potraw, a także suplementy dietetyczne.
Dobrym początkiem świadomego i naturalnego odżywiania oraz przygody z gotowaniem wg Pięciu Przemian może być konsultacja z dietetykiem medycyny chińskiej. Wg medycyny chińskiej najpierw potrzebna jest gruntowna analiza stanu organizmu i właściwa diagnoza, aby wyznaczyć indywidualny kierunek zmian w diecie, dobrać najlepsze zioła i dodatki do diety.
Warto zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię zwiazaną ze zdrowiem, wg mnie bardzo istotną.
Chińska filozofia zdrowia, a także współczesna nauka (np. neuropsychoimmunologia) podkreślają ogromny wpływ emocji i myśli oraz stanu ducha na zdrowie fizyczne. Diagnoza wg TMC uwzględnia ten aspekt, pokazując ścisłą wzajemną zależność między psychiką i duchem a zaburzeniami funkcjonowania konkretnych narządów, alergiami, nowotworami, itp.
Koniecznie trzeba mieć świadomość tych zależności i nie skupiać się tylko na diecie, ziołach i suplementach. One pomagają w przywracaniu równowagi psycho-fizycznej. Służą przede wszystkim temu, aby ciało było sprawne i zdrowe, i było podstawą dla silnego ducha.
Najważniejsze jest zdrowie na paziomie ducha i umysłu (myśli, emocje, przekonania). To tu zaczynają się nasze problemy ze zdrowiem fizycznym. Też dlatego, że to tu dokonujemy wyboru, czy i jak dbamy o swoje ciało.
mgr Ewa Wańcio – dietetyk TMC
Z wykształcenia jestem farmaceutą, z pasji i wyboru zajmuję się tym do czego jestem przekonana – dbaniem o zdrowie w sposób naturalny, przy pomocy diety, ziół oraz wartościowych suplementów.
Ukończyłam roczny kurs dietetyki chińskiej w Instytucie Medycyny Chińskiej w Krakowie, obecnie uczestniczę w 2-letnim kursie ziołolecznictwa chińskiego.
Szczególnie ważny i interesujący jest dla mnie związek między emocjami i przekonaniami danej osoby a jej zdrowiem fizycznym.
Zapraszam wszystkie osoby, które chcą nauczyć się świadomie i naturalnie odżywiać oraz tych, którzy mają różne dolegliwości, wymagające zmiany odżywiania.
Oferuję także pomoc przy alergiach pokarmowych, grzybicy i drożdżycy, stanach zapalnych układu pokarmowego, nadwadze i innych zaburzeniach.